Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Przedszkole Samorządowe w Trąbkach
Strona głowna  /  JADŁOSPIS
JADŁOSPIS

Szanowni Rodzice!

 

W związku z wprowadzonymi nowymi przepisami dotyczącymi żywienia dzieci w placówkach oświatowych bardzo proszę o nie przynoszenie do przedszkola żadnych słodkich poczęstunków. Wszelkie uroczystości dzieci np. urodziny, imieniny mogą być celebrowane bez słodyczy, ciastek, tortów itp. Artykuły zawierające cukier, środki spulchniające, duże ilości soli, konserwanty są niedozwolone w żywieniu dzieci. Mogą one być zastąpione owocami (świeżymi i suszonymi bez kandyzowanych), warzywami (świeżymi i suszonymi), musami owocowymi lub warzywnymi bez zawartości konserwantów i cukrów.

 

W przedszkolu stosuje się przepisy zawarte w niżej wymienionych dokumentach:

  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015r. poz. 1256 w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
  • Rozporządzenie Ministerstwa Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. dotyczące zbiorowego żywienia dzieci i młodzieży zobowiązuje przedszkola do stosowania nowych zasad przygotowywania posiłków.    

 

Bardzo proszę o zapoznanie się z powyższymi przepisami.

Powyższe dokumenty znajdują się w Kąciku Prawnym dla rodziców.

Dyrektor Przedszkola 

 

Proponowane poniżej przepisy uwzględniają wymagania Ministerstwa Zdrowia      

Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia tymianek, kminek zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Na każdy dzień opracowywany jest szczegółowo dzienny jadłospis z uwzględnieniem substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Informacje dotyczące producentów i dostawców produktów żywnościowych dostępne są u pani Anety Łanoszki – intendentki przedszkola.

 

 LISTA ALERGENÓW: 

Alergen nr 1: zboża zawierające gluten ( pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz ) oraz produkty pochodne

Alergen nr 2: skorupiaki i produkty pochodne

Alergen nr 3: jaja i produkty pochodne

Alergen nr 4: ryby i produkty pochodne

Alergen nr 5: orzeszki ziemne, orzechy arachidowe i produkty pochodne

Alergen nr 6: soja i produkty pochodne

Alergen nr 7: mleko i produkty pochodne

Alergen nr 8: orzechy tj. migdały, orzechy włoskie, laskowe, nerkowca, pistacjowe i produkty pochodne

Alergen nr 9: seler i produkty pochodne

Alergen nr 10: nasiona sezamu i produkty pochodne

Alergen nr 11: dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/ w przeliczeniu na So2

Alergen nr 12: łubin i produkty pochodne

Alergen nr 13: mięczaki i produkty pochodne


Ostatnia aktualizacja: 2021-08-03